Geschiedenis: München

192px-muenchen_kleines_stadtwappen.svgMünchen: Athene aan de Isar

München is een van de aangenaamste en mooiste steden van Duitsland, met zijn laat-middeleeuwse en barokke kerken, de residentie van koningshuis Wittelsbach, de theaters en schitterende musea. 

De oudste schriftelijke overlevering van München, daterend van 1158, vermeldt een “forum apud munichen’, ofwel een marktplaats bij monniken. Deze aanduiding bevat de twee historische pijlers van de stad: München is groot geworden dankzij zijn ligging aan belangrijke handelsroutes en wordt in de middeleeuwen een belangrijk religieus centrum met tal van kloosters en kerken (o.a. de Frauenkirche met de twee karakteristieke torens, het waarmerk van de stad). Onder de hertogen van het huis Wittelsbach ontwikkelt München zich in de 16e eeuw tot barok centrum van de Noord-Europese Contrareformatie.

Een tweede bloeiperiode is de 19e eeuw, waarin München onder koning Ludwig I – inmiddels is Bayern tot koninkrijk gepromoveerd – met nieuwe paleizen, theaters en musea een stralend “Athene aan de Isar” wordt. Vanaf deze tijd komt de kunst tot bloei: aangetrokken door het gunstige klimaat (en wellicht ook de 'Biergarten') vestigen kunstenaars zich graag in München, zoals Franz von Lenbach en Franz von Stuck (wier huizen als museum zijn te bezoeken) en vormt zich in de stad een kleurrijke bohème.

Hieraan komt een eind door de Eerste Wereldoorlog. Na de Duitse nederlaag wordt Bayern een socialistische radenrepubliek, die na korte tijd wordt beëindigd door legerkorpsen van de Weimarrepubliek. Jaren van politieke en economische ontreddering volgen, een voedingsbodem voor de NSDAP die onder Adolf Hitler een enorme groei doormaakt. Tijdens het derde Rijk geldt München als ‘Haupstadt der Bewegung’, maar brengt ook de verzetsgroep ‘Die weiße Rose’ voort.

Het naoorlogse München laat de dikwijls onwillige verwerking van het verleden zien en daarnaast een ongekende culturele en economische wederopbouw. Daarin geeft de combinatie van high-tech-industrie en landelijk-traditionele nijverheid aan München zijn bijzondere karakter,- zoals de Münchenaren zeggen: "Lederhosen und Laptops".